HARSTAD STADION - Norges første kunstgressbane


Harstad kommune var på slutten av 70-tallet med på å starte en ny epoke for fotball i Norge. 15. oktober 1977 ble landets første kunsgressdekke lagt på Harstad stadion.

Den "grønne lunge" fikk god tiltrekkningskraft på lag fra hele landsdelen. Kunstgressbanen i Harstad var den fjerde i Skandinavia da den ble bygget og kostet ca. 4 millioner kroner. 28. november 1977 fikk Norge sin andre kunstgressbane på Jordal Amfi.

Kunstgressets historie i etableringsfasen var kort og meget hektisk. Bare åtte måneder tok det fra beslutningen ble tatt til gresset lå der.

Det var en artikkel i Harstad Tidende som virkelig fikk den berømte snøballen til å rulle. 3. mars 1977 hadde avisen et intervju med Eldar Hansen, visepresident og formann i banekomiteen i NFF. Samtidig som han slo fast at kunstgress var løsningen for Nord Norge, sa han også at den første kommunen som hadde planene klare kunne regne med tett på en mill. kr. i STUI-støtte. Da begynte ting å skje i et meget hurtig tempo i Harstad.

De første som tok matta i bruk var puttespillerene fra Medkila, Kilkammeratene, Landsås, Lia-Brage, Sørvikmark IL og Trondenes IL. Og det var daværende lilleputtspiller Rune Johansen i Landsås som fikk æren av å score det første målet på den nye kunstgressbanen. Landsås vant forøvrig kampen mot Lia-Brage 1-0.


Åpningskampen for kunstgresset på Harstad stadion gikk mellom HIL og det da kommende 1. divisjonslaget Skeid. Resultatet mot storfavoritten fra Oslo ble uavgjort 4-4.

Åpningen av Norges første kunstgressbane er en merkedag for norsk idrett, sa formann i Norges Idrettsforbund, Harstad-gutten Ole Jacob Bangstad på banketen etter åpningskampen.

Åpningen ble også markert med innslag av håndball, turn, tennis, badminton, volleyball og bueskyting.

Hovedkampen ble dømt av byggekomiteformann og forbundsdommer Bjarne Moen. På linjene gikk Tor Linbøl, HIL og Holger Rødberg, Landsås. Tilstede på åpningen var formann i Norges Idrettsforbund, Ole Jocob Bangstad, og presiden i NFF, Einar Jørum. I tillegg var det til stede representanter fra blant annet STUI og Harstad kommune.

HIL var fult på høyde med Skeid spillemessig. Ikke ufortjent at Terje Nikolaisen ordnet ledelse til hjemmelaget tidlig i kampen. Snakk om åpning! Utligningen til Skeid kom dessverre på selvmål. Ballen traff John "Kid" Andersen i hodet etter en corner, og spratt i mål. 1-2 sørget Bjørn Skjønsberg for. 2-2 kom ved Ottar Jakobsen. Så langt hadde lagene scoringsmessig fulgt hverandre som to skygger.

2-3 til Skeid ble det ved Kai Arild Lund. Det ble også pauseresultatet. Da Erik Pehrsson noen minutter ut i andre omgang ordnet 2-4 til Skeid, trodde nok flere på tribunen at HIL hadde gjort sitt. Men HIL og Jan Sigurd Ervik kom tilbake og pyntet på stillingen. Nå stod det 3-4. Trond Rogde fikk æren av å fastsette sluttresultatet til 4-4 bare 5-6 minutter før slutt. Scoringen utløste en enorm jubel fra mange harstadværinger på en trang og velfylt tribune. Flere måtte nå belage seg på å lete etter både paraply og hatt.

I underkant av 4.000 tilskuere trosset sludd og regnbyger for å overvære denne historiske begivenheten. Og publikum fikk full valuta for pengene. Kampen var både fartsfylt og dramatisk, og kanskje en av HILs beste kamper denne sesongen. Stemningen på tribunen var til å ta og føle på.

Flere tidligere lagkammerater møttes i åpningskampen. Harstad-gutten Trygve Bornø på Skeid spilte tidligere sammen med både Øystein Ness og Bjørnar Normann. Motsatt vei spilte Terje Nikolaisen for Skeid i 1974, da klubben ble cupmester. Også Jan Sigurd Ervik og Trond Rogde har vært innom Skeid.


Harstad sin kamptropp
Øystein Ness, Ole Viggo Walseth, Ole Kristan Erlandsen, Per Arne Nergaar, Ivar Liland, Bjørnar Normann, Ottar Jakobsen, Terje Nikolaisen, Jan Sigurd Ervik, Trond Rogde og Per Walter Ingebrigtsen.
Innbyttere var Torbjørn Lund, Kåre Rasmussen, John "Kid" Andersen, Per Høgmo og Viggo Bendiksen.

Skeid sin kamptropp
Nikolai Venedik, Steve Low, Trygve Bornø, Steinar Amundsen, Eivind Garberg, Bjørn Skjønsberg, Odd Pedersen, Steinar Thue, Erik Pehrsson, Kai Arild Lund og Harrt Karlsen.
Innbyttere var Tor Arne Løkke, Per Kåre Hagen, Morten Vinje og Freddy Eriksen.

Tekst: Knut Ingebrigtsen